OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Predavanje o Pacific Crest Trailu

 
DSC02318U utorak, 27. ožujka 2018., Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji vrlo zanimljivo predavanje o Pacific Crest Trailu, dugoprugaškom pješačkom putu u Sjedinjenim Američkim Državama. Gost - predavač bio je Zagrepčanin Nikola Horvat, koji je 2016. godine prohodao taj 4300 kilometara dugačak put.

Pacific Crest Trail proteže se od granice SAD-a i Meksika na jugu do granice s Kanadom na sjeveru, a "thru hikere", kako se nazivaju hodači ovakvim dugim stazama, vodi kroz divljinu američkog zapada, usporedno s pacifičkom obalom.

Predavač je četrdesetak nazočnih slušatelja, uz prekrasne fotografije i kratak film, proveo kroz kalifornijsku pustinju, snježne, ponekad i olujne vrhunce planinskog masiva Sierre, kroz oregonska jezera i Kaskadno gorje u državi Washington, kroz sedam nacionalnih parkova i ljepote kakve si prosječan čovjek ne može ni zamisliti.

Imali smo priliku iz prve ruke čuti kako se osjeća osoba koja se izloži tako ekstremnoj avanturi, tijekom koje se stalno isprepliću neizmjerno uživanje, bol i razni strahovi, na kojoj se čovjek tisuću puta zapita "Pa, što mi je to trebalo?".

Nakon predavanja i projekcije filma, predavač je predstavio knjigu "Barinški epitaf", koja je tek nedavno izašla iz tiska, a u kojoj vrlo detaljno opisuje tu svoju 163 dana dugu borbu s divljom prirodom i sa samim sobom.

Bilo je to prvo u nizu predavanja koja Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji planira organizirati tijekom ove godine. Pokrovitelji ovog događaja bili su Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i Svenkom d.o.o.

(Ž. Hajtok)
 
DSC02319 DSC02333

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.