OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Arhiva 2014.

Jelena Pervan kod četvrtaša - najava

Pod pokroviteljskom Svetonedeljskog ogranka Matice hrvatske učenici  Osnovne škole Sveta Nedelja imat će opet priliku družiti se s mladom spisateljicom Jelenom Pevan.

U petak 31. siječnja Jelena će posjetiti učenika 4.a i 4.b razreda i predstaviti im svoju najnoviju knjigu "Brbljava Iva". Riječ je o zbirci kratkih priča o devetogodišnjoj djevojčici Ivi koja je odlučila postati "piskinja" i napisati knjigu. U prvom licu Iva piše o svojoj obitelji, rodbini, prijateljicama, kućnim ljubimcima, svojim zgodama i nezgodama. Iva je šašava, pronicljiva, prepuna orginalnih ideja i jako, jako brbljava.

Nakon druženja, ogranak Matice hrvatske otkupit će nekoliko primjeraka knjige Brbljava Iva i pokloniti školskoj knjižnici OŠ Sveta Nedelja.  

Brbljava Iva "brbljala" s četvrtašima

JELENA PERVAN POSJETILA UČENIKE ČETVRTIH RAZREDA OŠ SVETA NEDELJA


Mlada hrvatska spisasteljica za djecu, Jelena Pervan, u vrlo je kratkom vremenskom periodu dva puta bila gošća svetonedeljskih osnovnoškolaca.

Prvoga puta, 29. studenoga 2013. godine posjetila je prvašiće i predstavila im svoju slikovnicu o Medu Hrkalu.
Kako su tada učenici četvrtih razreda pokazali iznimni interes za njezinu zbirku kratkih priča „Brbljava Iva“, Jelena je obećala da će uskoro opet doći u goste.

Opširnije...

Goran Končar i Edmund Andler–Borić - koncert u ciklusu po svetonedeljskim crkvama i kapelicama

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje i Turističke zajednice grada Svete Nedelje, a u suradnji sa župama na području grada pokrenuo je ciklus koncerata klasične glazbe. 

Koncerti po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – projekt je u kojem će se kroz sedam koncerata tijekom 2014. godine predstaviti eminentni hrvatski glazbenici, a uz njih će na jednom od koncerata nastupiti i mlade glazbene nade – učenici i studenti glazbe s područja Svete Nedelje, koji su do sada ostvarili brojne uspjehe i osvojili nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Koncerti će se održavati svaki mjesec, od veljače do lipnja, te nakon ljetne stanke, od listopada do prosinca 2014. godine. Projekt je zamišljen kao mala koncertna sezona, sa glazbenim programom prilagođenim koncertnim prostorima - crkvama i kapelicama. 

Opširnije...

Slikarica Manuela Vladić - Maštruko u gostima

SVETA NEDELJA, utorak, 18.veljače 2014. godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji  organizirao je druženje učenika prvih i trećih razreda OŠ Sveta Nedelja s akademskom slikaricom i književnicom Manuelom Vladić-Maštruko.

U prvom dijelu druženja sa svetonedeljskim  učenicima slikarica je  djeci predstavila slikovnicu „Mauro– plavetni kit“. Ta je slikovnica proglašena najboljom dječjom slikovnicom 2013. godine na sajmu knjiga Interliber te dobila nagradu „Ovca u kutiji“.

Opširnije...

Seljačka buna A. D. 1573.-bitka kod Kerestinca

U subotu, 22. veljače 2014. godine, članovi svetonedeljskog ogranka Matice hrvatske uprizorili su i u sjećanje prizvali davne događaje što su se zbili podno dvorca obitelji Erdody u Kerestincu. Prema povijesnim izvorima, 6. veljače 1573., u osvit mnogo poznatijih bitaka i buna s epicentrom u Stubici, u Kerestincu je banska vojska predvođena podbanom Gašparom Alapićem porazila seljake okupljene u nemalu vojsku od oko 2000 ustanika, pri čemu je nekoliko stotina seljaka i pogubljeno.

Jedan od ciljeva koji si je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji postavio prigodom osnivanja (12. 12. 2012.) jest i potaknuti interes za ovaj do sada manje poznat događaj u našoj javnosti, tj. pokrenuti daljnja znanstvena istraživanja o njemu.

Opširnije...

Glagoljica i Sveta braća Ćiril i Metod

Dane hrvatskog jezika Ogranak Matice hrvatske i Župa Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji obilježavaju predavanjem na temu Glagoljica i Sveta braća Ćiril i Metod koje će se održati u srijedu, 12. ožujka u 19 sati u župnoj dvorani crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji.

O hrvatskom pismu na kojem su napisani najstariji hrvatski tekstovi i o Svetoj braći Ćirilu i Metodu, koji su uvelike zaslužni za opismenjivanje Hrvata, govorit će dr. sc. Stjepan Damjanović, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i potpredsjednik Matice hrvatske.  Župnu dvoranu u Svetoj Nedelji upotpunit će i izložba radova učenika, čime je naše pismo dobilo i likovni izričaj.