OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predstavljanje zbirke Vinka Jelića „Parnassia militia“ u Svetoj Nedelji

 

IMG 1593Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom u jesen 2022. godine objavio je suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata hrvatskog ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića pod nazivom „Parnassia militia“ (tiskane 1622. u Strasbourgu), povodom 400. obljetnice prvotiska. Knjiga je do sada predstavljena u okviru 52. Varaždinskih baroknih večeri u auli Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu te u Strasbourgu, a uvrštena je i u zbirku alzaške baštine Nacionalne i sveučilišne biblioteke Republike Francuske u Strasbourgu (BNU), kao i u zbirku Univerzitetske biblioteke u Bernu. Za ovo izdanje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nagrađen je Zlatnom poveljom Matice hrvatske, koju je urednicima dodijelio predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran.

Opširnije...

Predstavljanje knjige „Parnassia militia“ Vinka Jelića u Svetoj Nedelji

 
Plakat predstavljanje Parnassia militia SvNOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom u jesen 2022. godine objavio je suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića pod nazivom „Parnassia militia“ (tiskane 1622. u Strasbourgu), povodom 400. obljetnice prvotiska navedenoga izdanja. Knjiga je do sada predstavljena u okviru 52. Varaždinskih baroknih večeri, u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu, te u Strasbourgu, a uvrštena je i u zbirku alzaške baštine Nacionalne i sveučilišne biblioteke Francuske u Strasbourgu, kao i u zbirku Univerzitetske biblioteke u Bernu. Za ovo izdanje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nagrađen je Zlatnom poveljom Matice hrvatske, koju je urednicima dodijelio predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran.
 
U utorak, 28. ožujka 2023. s početkom u 19 sati, u Knjižnici Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji (Ulica Marijana Stilinovića 7), u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Knjižnice Mihaela Šiloboda, održat će se svečanost predstavljanja suvremenoga kritičkog izdanja zbirke duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) Vinka Jelića. Knjigu će predstaviti u ime nakladnika predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Ivana Juričić, priređivač izdanja Franjo Bilić te urednici doc. dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić.
 
Ulaz je slobodan. Srdačno Vas pozivamo!

Opširnije...

Predsjedniku Milanoviću predstavljeno suvremeno izdanje Parnassia militia, kapitalnog djela hrvatskog glazbenog baroka

DSC 2950 1024x576Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatskog glazbenog centra povodom 400. obljetnice prvotiska kapitalnoga djela hrvatskoga glazbenog baroka – zbirke duhovnih koncerata (moteta) Parnassia militia hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića i suvremenog kritičkog tiskanog izdanja navedene zbirke.

Knjigu Parnassia militia predsjedniku Milanoviću predstavili su dr. sc. Martina Mičija Palić, predsjednica Hrvatskog glazbenog centra i voditeljica glazbenog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Robert Palić, tajnik Hrvatskog glazbenog centra i voditelj Projekta Lazarus za revitalizaciju starije hrvatske glazbene baštine te Franjo Bilić, čembalist i dirigent Hrvatskog glazbenog centra.

Opširnije...

Predstavljanje knjige „Parnssia militia“ skladatelja Vinka Jelića

 

pozivnica Jelić Parnassia militia1Poštovani,
 
srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige „Parnssia militia“ skladatelja Vinka Jelića, koju su objavili nakladnici Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar.
 
Knjigu će predstaviti:
 
prof. dr. Ennio Stipčević (recenzent)
Ivana Juričić (predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji)
Ivan Živanović (muzikolog)
Franjo Bilić (priređivač izdanja)
dr. sc. Martina Mičija Palić (urednica, predsjednica Hrvatskoga glazbenog centra)
Robert Palić (urednik, tajnik Hrvatskoga glazbenog centra).
 
Program će moderirati dramski umjetnik Ivan Horvat, a u glazbenom dijelu će nastupiti ansambl Projekt Lazarus.
 
Predstavljanje će se održati u utorak, 29. studenoga 2022. u 12 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička ulica 18, Zagreb).
 
Radujemo se Vašem dolasku!
 
S poštovanjem,
Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji
 
 

Zlatna povelja Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji za izdanje Parnassia militia

 

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 22. listopada 2022. održana je Glavna skupština Matice hrvatske na kojoj su, između ostalog, dodijeljene nagrade ograncima za njihova izdanja. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji je u suradnji s Hrvatskim glazbenim centrom objavio, povodom 400 obljetnice prvotiska, suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića, koje je priredio Franjo Bilić, dok su izdanje uredili članovi Ogranka dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić. Za ovo tiskano izdanje predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran nagradio je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i urednike Zlatnom poveljom, što je izvanredno priznanje za naš Ogranak i veliki uspjeh u nakladničkoj djelatnosti Republike Hrvatske.

Dodjela Zlatne povelje zlatna povelja mh

Sastanak s predsjednikom Matice hrvatske gospodinom Mirom Gavranom

 

OMH u Sv Nedelji i Miro GavranPredstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, predsjednicu Ivanu Juričić, te Martinu Mičiju Palić i Roberta Palića u povodu 10. godišnjice djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, primio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Tom su prigodom predstavnici Ogranka predsjedniku Gavranu uručili najnovije izdanje Ogranka, suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata „Parnassia militia“ hrvatskoga baroknog skladatelja Vinka Jelića, objavljeno prigodom 400. godišnjice prvotiska. Na sastanku s predsjednikom Gavranom zahvalili smo na podršci i pomoći u radu Ogranka te prezentirali buduće planove, uz poziv za sudjelovanje predsjednika i predstavnika Matice hrvatske na središnjoj proslavi 10 godina od osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, koja će se održati 12. prosinca 2022. godine.