OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predstavljanje zbirke Vinka Jelića „Parnassia militia“ u Svetoj Nedelji

 

IMG 1593Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom u jesen 2022. godine objavio je suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata hrvatskog ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića pod nazivom „Parnassia militia“ (tiskane 1622. u Strasbourgu), povodom 400. obljetnice prvotiska. Knjiga je do sada predstavljena u okviru 52. Varaždinskih baroknih večeri u auli Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu te u Strasbourgu, a uvrštena je i u zbirku alzaške baštine Nacionalne i sveučilišne biblioteke Republike Francuske u Strasbourgu (BNU), kao i u zbirku Univerzitetske biblioteke u Bernu. Za ovo izdanje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nagrađen je Zlatnom poveljom Matice hrvatske, koju je urednicima dodijelio predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran.

U utorak, 28. ožujka 2023. s početkom u 19 sati, u Knjižnici Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Knjižnice Mihaela Šiloboda, održana je svečanost predstavljanja suvremenoga kritičkog izdanja zbirke duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) Vinka Jelića, a knjigu su predstavili u ime nakladnika predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ivana Juričić, priređivač izdanja, dirigent i čembalist Franjo Bilić te urednici, doc. dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić. Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje.