OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

14.11.
četvrtak

19 h, Turistički centar Sv. Nedelja - Promocija knjige generala Rudija Stipčića. Opširnije

21.11.
četvrtak

Predavanje: "Hrvati u Prvom svjetskom ratu - sjećanje na ratne puteve i grobišta". Opširnije

24.11.
nedjelja

Koncert: Antonio Uremović (klarinet) i Željka Vojvoda (glasovir). Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana bajkaonica u sklopu Dječjeg tjedna u Svetoj Nedelji

IMG 20191008 WA0001aU ponedjeljak 7. listopada 2019., održana je bajkaonica o dječjim pravima i dužnostima na kojoj se okupilo dvadeset i dvoje djece. Radionicu smo započeli igrom asocijacija te nastavili razgovorom o tome što djeca znaju o svojim pravima te koje su njihove dužnosti i obaveze kod kuće i u školi.

Nakon zanimljivih odgovora i završenog uvoda u temu, pročitali smo slikovnicu „Nećko“ poznate dječje autorice Edith Schreiber-Wicke. Glavni lik Nećko na vrlo zanimljiv način objašnjava djeci kada je od velike važnosti reći ne jer se često na to zaboravi ili se ne kaže u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Reći ne kada te netko nepoznat ponudi gumenim bombonima, kada te želi povesti autom, kada te netko nagovara da prijeđeš cestu iako je crveno na semaforu ili kada ti se netko približi više nego što bi ti to želio – samo su neki od Nećkovih neova s njegovog popisa.

Opširnije...

Održana treća "Bajkaonica"

 

IMG 20190609 WA0003U subotu, 8. lipnja 2019. godine, održana je treća po redu „Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica“ na kojoj se okupilo šesnaestero djece. Pošto nam je blizu kraj školske godine, a djeca imaju puno obaveza u školi, ova radionica je protekla u malo ležernijem tonu. Tema nam je bila bajka. Na samom početku ukratko smo ponovili znanje o bajkama: što je to bajka, kakvi su likovi i događaji, kako započinje, kako završava te da dobro uvijek na kraju pobjedi zlo.

Opširnije...

Održana 2. bajkaonica, maštaonica, stvaraonica u Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 
bajkaonica 11052019 fotoU subotu, 11. svibnja 2019. godine, održana je druga „Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica“ povodom Majčina dana. Na radionici se okupilo trianestero djece. Na početku smo imali edukativnu Power point prezentaciju u kojoj su djeca saznala kako je uopće došlo do obilježavanja Majčina dana, tko je osnivačica te koje se cvijeće i pokloni poklanjaju majkama i bakama. Nakon toga je uslijedio uvod u temu gdje su djeca iznosila svoje asocijacije na riječ mama. Poslije smo pročitali priču autorice dječjih knjiga i slikovnica Melanie Joyce, Volim te, Mama! Nakon pročitane priče, djeca su se uključila u razgovor o značenju majki u njihovim životima, koje su to sve male stvari koje ih čine sretnima te kako mogu olakšati svojim majkama u svakodnevnim obavezama. Na kraju smo svi zajedno zaključili kako su majke najbolji dar koji imamo u životu i da svakog dana prepoznajemo njihovu vrijednost. One su jednostavno nezamjenjive i možemo biti jako ponosni na njih.

Na kraju je uslijedio kreativni kutak u kojem su djeca izradila trodimenzionalna srca koja su kasnije ukrasila po želji i darovala svojim majkama.
 
Mateja Bišćan

Održana prva radionica "Bajkaonica – maštaonica – stvaraonica"

 
20190410 190725Dana 10. travnja 2019. godine održana je prva radionica „Bajkaonica – maštaonica – stvaraonica“ na temu proljeća, u kojoj je sudjelovalo devetero djece. Na početku radionice ukratko smo ponovili znanje o trenutnom godišnjem dobu. Zatim smo pročitali priču Dva zeca litvanskog autora Kᶒstutisa Kasparavičiusa iz zbirke Kratke priče.
 
Cilj priče bio je povezati tekst i situaciju u kojoj su se našla dva prijatelja zeca s konkretnim problemima i izazovima u životu djece. Npr. pomažem li svojim prijateljima i roditeljima kad mi se ukaže prilika ili to pokušavam nekako izbjeći; pokušavam li pronaći rješenje kad se nađem pred problemom te kako se u tim trenutcima osjećam.

Opširnije...