OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Održano predavanje o nacionalnim parkovima SAD-a

DSC06408
 
U petak, 9. studenog 2018. u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove "Međimurska priroda", održao je vrlo zanimljivo putopisno predavanje o nacionalnim parkovima Sjedinjenih Američkih Država. Predavanje su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i planinarsko društvo "Pinklec" u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Svete Nedelje i pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sv. Nedelje i poduzeća Svenkom d.o.o.
 
U priču o najljepšim kutcima Sjeverne Amerike uvele su nas članice samoborskog dua MaLa, koje su izvele nekoliko prigodnih pjesama, nakon čega su prisutne pozdravili profesor Ivica Kapuđija ispred Ogranka Matice hrvatske i gđa. Marija Hršak, dogradonačelnica Grada Svete Nedelje. Sljedećih sat i pol oko pedeset posjetitelja uživalo je u priči, fotografijama te iskustvima predavača s obiteljskih putovanja po američkim nacionalnim parkovima. Predavač je svojim zanimljivim pripovjedačkim stilom uspio zadržati pažnju publike do zadnje minute predavanja. Nakon predavanja majstorskim fotografijama publici se predstavio predsjednik čakovečkog foto kluba Davorin Mance, koji je tijekom 2017. godine putovao sa Sinišom Golubom po američkim nacionalnim parkovima.
 
Ovom prigodom Siniša Golub je predstavio svoju knjigu "Nagovor na odvažnost", u kojoj opisuje svoja putovanja po američkim zaštićenim područjima. Iako se u početku naziv knjige čini pomalo neobičnim, ubrzo nam autor objašnjava zašto je odabrao baš to ime za knjigu. Naime, i knjiga i predavanje su svojevrsno nagovaranje slušatelja da se i sami odvaže na slične pustolovine.
 
Nakon predavanja i projekcije fotografija predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prof. Ervin Škacan uručio je gostima poklone - knjigu "Tamna strana čokolade" autorice Dubravke Mićunović, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.
 
Ovo je bio drugi susret Siniše Goluba sa svetonedeljskom publikom. Prvi je susret upriličen u travnju povodom Dana planeta Zemlje, kad je održao predavanje o Međimurju. Do zadnjeg mjesta ispunjena dvorana Centra za posjetitelje potvrđuje da svetonedeljska publika s oduševljenjem prihvaća ovakvu kulturnu ponudu te je poticaj organizatorima da nastave organizirati predavanja s putopisnom tematikom.