OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Glazba za rog i glasovir – Tamara Jurkić Sviben i Hrvoje Pintarić u 8. svetonedeljskom ciklusu koncerata klasične glazbe

 

rog glasovir sl1U okviru 8. ciklusa koncerata klasične glazbe u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, održano je 16. prosinca 2021. u Društvenom domu u Strmcu glazbeno-edukativno predavanje i koncert pod nazivom Glazba za rog i glasovir s posebnim osvrtom na suvremena djela hrvatskog glazbenog stvaralaštva u izvedbi dvoje vrsnih hrvatskih glazbenika – dr. sc. mr. art. Tamare Jurkić Sviben na glasoviru i Hrvoja Pintarića na rogu.

Program je bio koncipiran na način da su izvođači prije svake točke s muzikološkog (dr. Jurkić Sviben) i popularno-anegdotalnoga aspekta (H. Pintarić) govorili o skladbi i njezinome autoru, te time približili publici uvid u egzegeze odabranih djela. Neobična je i vrlo rijetka (ako ne i jedina trenutno postojeća u Hrvatskoj) koncepcija dvaju instrumenata, roga i glasovira, u hrvatskoj izvođačkoj praksi, pa je ovom prilikom važno istaknuti i glazbeno-historiografski aspekt, jer ovaj je duo inspirirao brojne hrvatske skladatelje da svoje kompozicijske talente i sposobnosti utjelove u djela napisana i posvećena upravo njima. Time su učinili veliku uslugu hrvatskoj glazbenoj historiografiji čija će evaluacija u budućnosti pokazati istinski značaj i vrijednost ovoga projekta sinergije skladateljske i reproduktivne sfere. Jednako je važno naglasiti da je suradnja Tamare Jurkić Sviben i Hrvoja Pintarića dovela do velikog broja praizvedbi hrvatske glazbene baštine koje su rezultirale i izdavanjem nosača zvuka 2019., što je od izuzetnog značaja za nacionalnu kulturu. Program koji smo slušali pokazao je zamjetnu diverzificiranost, kako u stilskom, tako i sadržajnom smislu. Naime, utkavši vlastitu osobnost  u kompozicije, svaki je od skladatelja postigao unikatni izričaj, koji se osobito očitovao u izvanrednom nijansiranju Hrvoja Pintarića na limenom puhačkom instrumentu – rogu, za kojeg je poznato da je jedan od najdelikatnjijih intrumenata za sviranje zbog svoje jedinstvene građe. Sviranje Hrvoja Pintarića krasila su briljantna pianissima i izvanredna legata kroz čitav raster dinamičkih i rasponskih osobina roga. Malo je reći da je pijanistica bila kvalitetna suradnica na ovome koncertu. Naime, Tamara Jurkić Sviben uspjela je biti čvrsta podrška i uporište Pintariću tijekom čitavoga nastupa, pri čemu se u solističkim interludijima pojedinih skladbi iskazala kao tehnički izvrsno pripremljena umjetnica. Koncertom i glazbeno-edukativnim predavanjem predstavljeni su sjajni suvremeni hrvatski skladatelji: Laura Čuperjani, Dalibor Grubačević, Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik i Davor Bobić. Ovim se programom Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji na čelu s predsjednicom Ivanom Juričić iznova pokazao zamašnjakom i glavnim akterom u sferi kulture i umjetnosti na prostoru Svete Nedelje, poglavito u otežanim pandemijskim uvjetima. Program je održan pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje.

Autor teksta: Robert Palić

rog glasovir sl2 rog glasovir sl3

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.