OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Opera Nikola Šubić Zrinski u Svetoj Nedelji

RAN 2523Povodom obilježavanja 5. obljetnice osnutka, 14. prosinca 2017. godine, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je glazbeno-scensko uprizorenje hrvatskih slika iz opere Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana pl. Zajca. U Društvenom domu u Maloj Gorici okupljeni su članovi Ogranka uz prijatelje i uzvanike uživali u scenama naše najpoznatije opere.

Jedinstvenost ove manifestacije očitava se u činjenici da je ovo prva izvedba opere u našemu gradu. Eminentni operni solisti tumačili su najpoznatije operne uloge u našoj glazbenoj literaturi. Tako je uvažena sopranistica Tamara Felbinger Franetović u ulozi Eve Zrinski pokazala vokalnu superiornost, sjajno građenje glazbene fraze, kako u lirskim tako i u dramskim trenucima opere. U ulozi njezine kćerke, Jelene Zrinski, svetonedeljskoj se publici predstavila mlada sopranistica Martina Klarić, oduševljavajući izuzetnom sceničnošću nastupa i liričnošću izraza u svojim dvjema arijama i u duetima sa zaručnikom Lovrom Juranićem, kojega je tumačio tenor Damir Klačar koji se iskazao naročito u dramatskim scenama. Naime, upravo je on protagonist opere koji je i prvi otpjevao najpoznatiju frazu ove opere, koju je s nestrpljenjem iščekivala prisutna publika: „U boj, u boj, mač iz toka bane…” A ban, Nikola Šubić Zrinski u izvedbi nacionalnog prvaka Vitomira Marofa, jednog od ponajboljih baritona u povijesti hrvatske operne scene, prizor je kojega će poznavatelji opernog izričaja zasigurno dugo pamtiti. Kao što smo i očekivali, bariton Vitomir Marof dominantan je u ulozi Zrinskog, fascinira publiku savršenom vokalnom tehnikom i filigranskim tkanjem glazbenog izraza, što ga čini solistom kojega, unatoč višegodišnjoj prisutnosti na našoj opernoj sceni, itekako želimo još slušati. Bas Robert Palić suvereno je, i scenski nadmoćno, tumačio ulogu Gašpara Alapića, ističući se vrsnom izvedbom u komornim ansamblima, naročito sa Zrinskim, kreirajući tako sjajan amalgam glazbeno-scenskog izričaja kao okosnice dramske radnje. Tenor Mario Bokun kao Mehmed paša Sokolović, tumačio je jedinu „tursku” ulogu, briljirajući u dramatičnom duetu sa Zrinskim, u kojemu se rješava tijek radnje čitave opere i Zrinski, odbijanjem „nemoralnih” ponuda turskoga sultana, svjesno odabire herojsku smrt čime odlazi u povijest kao spasitelj čitave zapadnoeuropske civilizacije. Zborske dijelove izvodio je muški vokalni ansambl iz Dugog Sela posebno okupljen za ovu priliku, pod vodstvom Marija Bokuna. Fundament čitavoj izvedbi bila je izvanredna umjetnička suradnica pijanistica Helena Borović, koja je u svakom trenutku bila sjajna podrška u sukreaciji ovoga iznimno zahtjevnog programa.  

Scensko uprizorenje ove opere upotpunili su i pripadnici Svetonedeljske garde, koji su se u svečanim odorama pridružili sigetskim braniteljima bana Nikole Šubića Zrinskog. Izvođači su nadahnutom izvedbom, u kojoj su sjajnim arijama, duetima, tercetima i skupnim brojevima dotakli srca prisutnih slušatelja, iznjedrili veliki i dugotrajni aplauz te zadovoljstvo okupljene publike koja je čestitala umjetnicima i organizatorima, što je uvijek pozitivna motivacija za daljnji rad Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji na širenju kulturnih sadržaja u našem Gradu. Ovaj projekt ostvaren je u okviru 4. ciklusa koncerata klasične glazbe svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje.

M. M. P.

RAN 2572  RAN 2646  RAN 2689  RAN 2754  RAN 2775  RAN 2846

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.