OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predavanje dr. sc. Martine Mičije Palić o zagrebačkom pijanizmu

 

IMG 3061Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji priredio je u okviru 7. ciklusa koncerata po svetonedeljskim crkvama i kapelicama predavanje pod nazivom „Zagrebačka pijanistička škola u 19. i 20. stoljeću“ koje je u srijedu 5. veljače 2020. održala dr. sc. Martina Mičija Palić u prostoru Turističko-informativnog centra Svete Nedelje.

Ovim glazbeno-edukativnim predavanjem dr. sc. Martina Mičija Palić predstavila je rezultate recentnoga znanstvenog istraživanja o hrvatskome pijanizmu u kojemu se osobito osvrnula na utjecaj žena u koncertnom i pedagoškom pijanističkom aspektu i njihovu značaju u stvaranju institucionalizirane pijanističke poduke u zagrebačkoj sredini, ali i utjecaju u međunarodnim okvirima s obzirom da su neke od njih imale značajnu internacionalnu koncertnu i pedagošku pijanističku karijeru.

Nakon kratkoga uvoda o povijesti nastanka instrumenata s tipkama i njihov razvoj koji je u konačnici doveo do genijalnoga izuma Bartolomea Cristoforija – klavira, te prisutnosti glazbene poduke u zagrebačkoj sredini, dr. sc. Martina Mičija Palić je detaljnim i minucioznim holističkim pristupom prikazala povijesne i društvene okolnosti koje su dovele klavir do pozicije najznačajnijega statusnog simbola 19. stoljeća, te izvanredan značaj klavira u kontekstu glazbeno-edukativnog i društveno-povijesnog razvoja moderne zapadne civilizacije, s osobitim osvrtom na najznačajnije pijanistice zagrebačke sredine kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća i utemeljitelja Zagrebačke pijanističke škole Svetislava Stančića.
IMG 3067Znanstveni rad dr. sc. Martine Mičije Palić donosi mnoštvo novih vrijednih znanstvenih spoznaja i prvo je sustavno istraživanje ove vrste u Hrvatskoj koje predstavlja referentnu točku za buduća istraživanja na području zagrebačkoga i hrvatskoga pijanizma.

Ovim predavanjem Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, na čelu s predsjednicom Ivanom Juričić, dokazuje svoju jedinstvenu ulogu u razvoju i promicanju kulture i znanosti na svetonedeljskom području, prezentirajući recentna i vrijedna ostvarenja zainteresiranoj javnosti.

Ovaj edukativno-glazbeni program ostvaren je pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje.

R. P.