OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Tamara Jurkić Sviben i Sofija Cingula u Svetoj Nedelji

 

IMG 2661U šestoj sezoni ciklusa koncerata klasične glazbe koji organizira Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, nastupile su pijanistica doc. dr. sc. mr. art. Tamara Jurkić Sviben i mezzosopranistica doc. art. Sofija Cingula. Polikroman program s naslovom „Hrvatska kulturna baština – rodoljublje u stihu i glazbi“ sastojao se od predavanja dr. sc. mr. art. Tamare Jurkić Sviben o hrvatskim pjesnicima i glazbenicima koji su skladali na njihove stihove, a koje su mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Tamara Jurkić Sviben i prezentirale, nazvavši glazbeni dio programa „Uglazbljeni hrvatski pjesnici“.

Umjetnice su pokazale zavidnu razinu komornoga muziciranja, a interpretativno istančan i stilski prikladan pristup osobito je ostvaren u „Utočištu“  Lisinskoga, kao i u djelima Zajca i Lhotke – Kalinskog. Razvidno je da glazbenice već dugo surađuju iskazujući visoku sinergiju u izvedbi odabranoga programa, koji je u cijelosti bio platforma osnovne nakane predstavljanja hrvatske poezije u širemu interdisciplinarnom kontekstu, pokazujući distinkcije hrvatske rodoljubne poezije kroz analizu motivistike i tematike odabrane poezije.

Ovaj edukativno-glazbeni program ostvaren je pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije.

IMG 2637 IMG 2643 IMG 2646 IMG 2654 IMG 2656 IMG 2675

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.