OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Klarinetist Antonio Uremović i pijanistica Željka Vojvoda nastupili u okviru svetonedeljskoga ciklusa koncerata klasične glazbe

 

IMG 2519U nedjelju, 24. studenoga 2019. godine, u Oratoriju crkve Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje – Novaki – Rakitje/, u okviru 6. ciklusa koncerata Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pod nazivom „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“ nastupilo je dvoje odličnih umjetnika; Antonio Uremović na klarinetu i Željka Vojvoda na klaviru.

Uvod u ugodnu koncertnu večer najavio je mladi Antonio Uremović Sutermeisterovim „Cappricciom za klarinet solo“ u kojemu je na kvalitetan način ostvario osnovne značajke ovoga djela kao što su varirajući melodijski aspekti i kromatski obojene pasaže, pokazavši ponajprije sigurnost u pristupu materiji.

U drugoj točki, Koncertu za klarinet i orkestar br. 1 u f-molu C. M. Von Webera, neizostavno treba spomenuti odličan „orkestar“ utjelovljen u pijanistici Željki Vojvodi, koja je manirom vrsnog komornog umjetnika pratila Uremovića u vrlo zahtjevnom, paradigmatskom komadu u klarinetističkom svijetu. Ovdje bismo izdvojili odličan Rondo: Allegretto, u kojemu je ostvarena primjerena artikulacija i furiozna završnica.

U Poulencovoj „Sonati“ ostvareni su najvažniji zahtjevi – homogenost i energični prolazi kroz široki slog, u čemu je Uremoviću od velike pomoći bila Željka Vojvoda, iako svirajući na neadekvatnom instrumentu.

Simpatičnim „Giocosom“ Emila Cossetta završena je uspješna koncertna večer Antonia Uremovića i Željke Vojvode, koje je publika ispratila glasnim aplauzom i odobravanjem.

Ovaj je koncert Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji ostvario u suradnji sa župom Bl. Alojzija Stepinca, a uz podršku Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije.

IMG 2517 IMG 2520 IMG 2521 IMG 2522

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.