OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Koncert „Barok +” i čembalist Franjo Bilić u novoj sezoni svetonedeljskoga ciklusa koncerata u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

IMG 0685U okviru 6. sezone ciklusa klasične glazbe „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama” programom pod nazivom „Barok +” svetonedeljskoj se publici predstavio mladi renomirani čembalist Franjo Bilić nastupom u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kerestincu, a izveo je skladbe M. Rossija, J. C. de Chambonnièresa, R. de Mana, G. Farnabyja, J. S. Bacha i J. Ph. Rameaua. Na majstorskom instrumentu posebno dopremljenom za ovu prigodu Franjo je Bilić svirao – majstorski. Za mladoga umjetnika kao što je Franjo Bilić upravo je zapanjujuća razina umjetničke zrelosti kojom je prezentirao djela baroknih majstora, pri čemu je virtuozne segmente pojedinih komada svirao briljantno. Čistoća izraza, tehnička perfekcija i, što je za čembalo osobito zahtjevno, visoka razina dinamičkoga fraziranja unutar glazbene misli u potpunosti su osvojili prisutnu publiku, koja je do posljednjega trenutka koncentrirano pratila nastup Franje Bilića.

Vrijedno je spomenuti i upute publici mladoga virtuoza na čembalu koje su omogućile okupljenom auditoriju još kvalitetnije praćenje čitavoga koncertnog programa. Na koncu je dugotrajni aplauz pokazao koliko je svetonedeljska publika uživala u ovoj predivnoj glazbenoj večeri.

Ovaj je koncert u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji ostvaren uz podršku grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje, Župe Uzvišenja Svetoga Križa i Zagrebačke županije.

Robert Palić

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.