OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

444. obljetnica Seljačke bune - bitke kod Kerestinca

 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prigodnim je programom u subotu 25. ožujka u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu obilježio 444. obljetnicu Seljačke bune – Bitke kod Kerestinca.
 
Prema povijesnim kronikama, 1573. godine znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Pod vodstvom Ivana Pasanca 3. veljače 1573. u Kerestinec je stigao brojan odred seljačke vojske, kojem su se masovno pridruživali seljaci iz oklonih mjesta. Uskoro je na poprište stigla i jaka plemićka vojska koju je vodio podban Gašpar Alapić.
Odlučan boj zbio se podno Kerestinca 6. veljače 1573. godine kada je uvježbana plemićka vojska porazila i rastjerala više od 2000 pobunjenih ustanika. Kronika govori da je tada pogubljeno od 400 do 500 seljaka, a oštećen je i dvorac grofova Erdödy.

Ove godine u prigodnom programu nastupili su Adam Končić s monodramom Ni med cvetjem ni pravice,prema baladama Petrice Kerempuha,Miroslava Krleže.
Ispred dvorca svoje šatore i srednjovjekovne barjake razvili su Vitezovi zelingradski.U atriju dvorca izveli su igrokaz za djecu Lov na vepra i organizirali gađanje mete srednjovjekovnim lukom i strijelom.

Članovi Ogranka su prisutne posjetitelje ponudili hranom koja je kuhana prema receptu u vrijeme bitke kod Kerestinca 1573. godine.Seljačka ječmena kaša(ričet),svinjska mast s lukom i seljački kruh pečen u krušnoj peći okrijepili su izvođače i posjetitelje.

I ove godine obljetnica bitku kod Kerestinca 1573. pomogli su Grad Sveta Nedelja,Zagrebačka županija ,TZ Grada Sveta Nedjelja,Svenkom,a medijski popratili Foto klub Klik,Radio Sveta Nedelja,Svetonedeljska panorama i Svetonedeljski list.

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.