OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Carolina Blašković i Ermin Tkalec koncertom komorne glazbe otvorili 4. sezonu koncerata po svetonedeljskim crkvama i kapelicama

 
U petak 21. travnja 2017. godine u crkvi Bl. Alojzija Stepinca započeo je „4. ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“, koncertom na kojemu su nastupili vrhunski mladi glazbenici violinistica Carolina Blašković i pijanist Ermin Tkalec. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije, a u suradnji sa župama na području našega Grada, već četiri godine svetonedeljskoj publici donosi vrhunske programe klasične glazbe, a u organizaciji i realizaciji ovoga koncerta pridružila im se udruga UBH „Prsten“ – Ogranak Sveta Nedjelja, uz čiju su pomoć uspjeli ostvariti gostovanje mladih umjetnika u našemu gradu. Potrebno je napomenuti da je ovogodišnji ciklus koncerata službeno otvorio počasni, gost glavni tajnik Matice hrvatske gospodin Zorislav Lukić.
Violinistica Carolina Blašković i pijanist Ermin Tkalec došli su direktno iz Londona u kojemu se usavršavaju na prestižnoj glazbenoj akademiji „Royal College of Music“, a za svoj su koncertni program odabrali neka od najzahtjevnijih djela koja predstavljaju vrhunac komornog muziciranja dua violine i glasovira. U prvom su dijelu programa izveli Sonatu za violinu i klavir op. 12 br. 1 Ludwiga van Beethovena skladanu 1798. godine, a kao rano Beethovenovo djelo nastala je po uzoru na stil bečkog klasicizma u maniri Mozarta i Haydna. Drugi dio koncerta donosi vrhunsko ostvarenje norveškog skladatelja Edwarda Griega, njegovu treću violinsku sonatu, koja je nastala u posljednjim godinama 19. stoljeća, a odlikuje se melodijskim i ritmičkim fragmentima sazdanim na motivima norveškog folklora, što je karakteristično za Griegov nacionalno-romantički glazbeni izraz. Ova zahtjevna djela mladi su umjetnici izveli na visokoj umjetničkoj razini, a zrelost izvedbe i zavidan nivo kompleksnog komornog muziciranja zasigurno će Carolini Blašković i Erminu Tkalecu otvoriti mnoga vrata svjetskih pozornica.

Na samom kraju koncerta umjetnici su oduševljenu publiku počastili dodatkom – Vokalizom skladatelja Sergeja Rahmanjinova, pokazavši delikatnost u kreiranju glazbene fraze dok su se u lirično-melankoličnoj atmosferi Rahmanjinovljeve skladbe oprostili od svetonedeljske publike, pokazujući još jednom zrelost vrhunskih umjetnika, udaljavanjem od senzacionalističkog virtuoziteta kojim nerijetko umjetnici žele dodatno impresionirati publiku. Izbjegavanjem takvog pristupa Blašković i Tkalec pokazali su odlike koje nas uvode u svijet istinskog umjetničkog djelovanja.

Ovim je koncertom Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, zajedno sa svojim suradnicima, nastavio ostvarivanje glavnih programskih ciljeva koji se ocrtavaju se u nasušnoj potrebi promoviranja mladih glazbenika uz stvaranje platforme za suradnju s njihovim renomiranim kolegama, obraćajući pritom pažnju na očuvanje i prezentiranje bogate hrvatske glazbene baštine.
 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.