OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Heroji Vukovara - predavanje

Uoči obilježavanja obljetnice pada Vukovara, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva Vas na predavanje Heroji Vukovara koje će se održati u srijedu, 5. studenoga 2014. godine u Osnovnoj školi Sveta Nedelja s početkom u 19.00 sati. Predavači su hrvatski branitelji Damir Markuš Kutina i Vladimir Balgač Alf.

Damir Markuš Kutina hrvatski je ratnik, dragovoljac HOS-a i vukovarski branitelj koji je kao jedan od posljednjih izašao iz Vukovara. Bio je pripadnik 204. brigade i 5. gardijske brigade, tri je puta ranjavan, a umirovljen je 2001. godine. Član je Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, predsjednik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i tajnik UDHOS-a Sisačko-moslavačke županije.

Vladimir Balgač Alf hrvatski je branitelj i RVI iz Kutine koji je kao pripadnik 1. brigade Tigrovi stigao u Vukovar početkom 8. mjeseca i ostao sve do 20. studenog 1991. godine, odnosno do pada Borova Naselja i zarobljavanja. Nakon logora u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, razmijenjen je 27. ožujka 1992. godine. Alf je unatoč ranjavanju i zarobljavanju nakon logora nastavio svoj ratni put kroz 204. vukovarsku brigadu i 125. domobransku pukovniju.

Dana 18. studenog 1991. godine padom Vukovara završena je tromjesečna opsada od strane JNA i srpskih paravojnih snaga. U tri je mjeseca u Vukovaru ubijeno više od tri tisuće civila i branitelja od kojih su 86 djeca, dok su nakon pada grada stotine branitelja i civila prošli patnje i mučenja tijekom zarobljavanja i transporta u polaznim logorima te u logorima i zatvorima u Srbiji. U posljednjim danima opsade mnogi od civila i branitelja pokušali su naći spas u vukovarskoj bolnici no nakon zauzimanja bolnice od strane JNA, 269 osoba odvedeno je na Ovčaru, od kojih samo desetak nije ubijeno nakon maltretiranja tijekom poslijepodneva i noći.

Uz sjećanje na žrtve i neke od najtežih trenutaka Domovinskog rata, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva Vas da svojom nazočnošću uveličate obilježavanje obljetnice pada Vukovara. 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.